Лекарите също излизат на улицата 28.02 | 10:28

Започват протест срещу методиката на Здравната каса

От Елена Кирилова

Лекарите ще излязат на протест днес следобед във връзка с нововъведената методика за финансиране на здравните заведения, съобщава БНТ.

Протестът ще премине под мотото "За здравето и оцеляването на нацията” и ще започне в 16 часа. Лекарите ще се съберат пред сградите на Здравната каса в цялата страна.

Инициатор на протеста е Българският лекарски съюз, който призова гражданите да се включат в недоволството срещу поредния монополист в страната.

Медиците у нас се обединиха около искането за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, тъй като са против въведените лимити за извършената дейност от медицинските специалисти.

Проблемът се крие в това, че според новата методика, се плаща за брой пациенти по всяка клинична пътека.

На среща между представители на НЗОК, "Пирогов” и Министерството на здравеопазването стана ясно, че касата ще изплати всички дейности, изработени от болниците през месец януари. Това обещание беше изпълнено.

Въпреки негодуванието в здравния сектор, Здравната каса отказва да промени методиката си.

Лекарите обявиха, че са готови да се откажат от искането за оставката на д-р Пламен Цеков, ако до началото на протеста, бъдат върнати старите правила от 2012 г.

Водещи

Най-четени