Лекарствата за трансплантирани и редки заболявания минават към НЗОК 16.11 | 12:22

Министерството ще осигури лекарствата и за януари месец

От Елена Коцева

От 1 януари медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация ще се поемат от НЗОК.

Това става с промяна в Наредба 34, Наредба 38 и Наредбата за включване на лекарства в Позитивния списък.

Проектите са публикувани на сайта на министерството. В момента тези лекарства се осигуряват от МЗ, но от 1 януари те ще преминат към медикаментите за домашно лечение, които поема здравната каса.

Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората, посочват от пресслужбата на министерството.

До края на 2011 г. се предвижда поетапно към здравната каса да преминат и останалите медикаменти, които сега осигурява МЗ. Сред тях са лекарствата за онкологични заболявания, хемофилия и др. Това ще гарантира по-добрия достъп на пациентите до тези медикаменти. Причината е, че ще се промени процедурата, по която лекарствата се покриват от държавата.

За да няма прекъсване в терапията на пациентите при прехвърлянето на медикаментите министерството ще осигури нужните количества и за януари месец, уверяват от ведомството.

Най-четени