Онкоболните искат лечението им да премине към НЗОК 07.01 | 16:10

Пациентите очакват една драматично тежка година

От Елена Коцева

Десетки хиляди онкоболни и пациенти на хемодиализа след няколко месеца може да останат без лечение, поради новата организация на търговете за лекарства и снабдяването с лекарства на онкологичните диспансери в страната.

През 2011 г. предстои и драматично тежка ситуация с пациентите на диализа, предупредиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според д-р Стойчо Кацаров виновник за ситуацията е Министерството на здравеопазването, което тази година ще проведе 22 търга за доставка на лекарства с онкодиспансерите и болниците с онкологични отделения.

Д-р Кацаров отбеляза, че пациентските организации от години настояват реимбурсирането на лекарствата за онкоболните да премине от здравното министерство в Здравната каса. Така няма да има пациенти без лекарства, категоричен е д-р Кацаров, цитиран от Здраве.нет

Председателят на организацията Теодора Захариева определи като "абсолютно погрешно” решението търговете за онкопрепарати да се правят от 22-те лечебни заведения в страната, които обслужват онкологично болните пациенти.

По думите й днес пък директори на болници са получили писмо от зам.-министъра Гергана Павлова, което ги известява, че за пациент на диализа ще се плащат по 66 лв., вместо реално разходваните около 150. Това на практика означава, че парите за диализа ще свършат в края на април – началото на май, прогнозира той.

Идеята търговете за част от онколекарствата да се правят от самите болници беше оповестена в края на 2010 г., като първа стъпка към преминаването им към НЗОК. Така обаче процедурите ще отнемат минимум по 52 дни, и се очаква повечето от тях да бъдат обжалвани, което автоматично би спряло доставките.

Не е ясно дали лечебните заведения ще планират правилно количествата, особено за новозаболелите пациенти.

Самите лекари пък ще прилагат автоцензура, защото ако предпишат повече или по-скъпи лекарства, а впоследствие централната комисия се произнесе, че не са спазени критериите, лекарствата ще останат за сметка на болниците и заплатите им.

Сред причините за отказ е записано дори липсата на терапевтичен отговор, при положение, че на света няма лекарство, което 100% да повлиява всички пациенти, които го употребяват, отбелязват от организацията.

От пациентската организация питат и на какво основание здравното министерство ще плаща различна цена за едно и също лекарство – според договореното при отделните тръжни процедури.

Водещи