Лекуват рак с минзухари 13.09 | 13:22

Ако лекарството, получено от цветята, се окаже успешно, то може би ще бъде пуснато на пазара след 6-7 г.

От Кремена Бедерева

Минзухарите, освен красиви цветя, се оказват и лек срещу рака. Британски учени са открили, че лекарство, получено от цветята, се справя с ракови тумори от първия път, и то с минимални странични ефекти, пише в. "Дейли мейл".

Учените открили, че химикал, който се съдържа в минзухарите, "убива" раковите образования. Лекарството е напълно невредимо и без каквито и да било странични ефекти. Според учените, новото лекарство може да се справи с рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и на пикочния мехур.

Освен това, изследователите смятат, че новото лекарство може да повлияе и на всякакви видове твърди тумори, с изключение на рака на кръвта.

След проведени тестове, учените установили, че половината тумори изчезнали напълно, дори и след първата инжекция, съдържаща лекарството от минзухари. Медикаментът съдържал колхицин, който пък е основна съставка в есенния минзухар.

Лекарството засега е в ранен етап на изследване и досега е бил тестван само върху мишки. Учените от Университета в Брадфорд се надяват, че след изследванията върху хора, резултатите ще бъдат още по-добри.

"Това, което успяхме да направим, е да създадем "умна бомба", която може да атакува директно раковите тумори, при това, без да уврежда останалите тъкани", обяснява проф. Лорънс Патерсън. "Ако всичко върви добре, ние се надяваме, че лекарството ще бъде използвано като част от различни комбинации за терапии и лечение на рака", уточнява още специалистът.

Колхицинът отдавна е познат със своите антиракови свойства, но се смяташе, че е прекалено токсичен, за да бъде използван за лечение при хората. За да се справят с токсичността му, учените прикачили към веществото т. нар. "химическа опашка", която да го неутрализира.

Веднъж попаднала в тумора, "опашката" бива отрязана от ензим, наречен MMP, който се среща в раковите клетки. Отделянето на "опашката" активира лекарството, извлечено от минзухарите, което пък от своя страна атакува кръвоносните съдове, снабдяващи туморите с кислород и храна.

Ракът използва така снабдената кръв, за да се разпространи в тялото и учените се надяват, че именно така ще се справят с болестта. Изследователите очакват първите тестове върху хора ще започнат до 18 месеца, а ако лекарството се окаже успешно, то може би ще бъде пуснато на пазара след 6-7 години.

Водещи

Най-четени