Люти чушки за здраво сърце 17.04 | 13:46

Китайски учени твърдят, че съединение в лютите чушки намаля нивата на холестерола

От Кремена Бедерева

Пикантното къри може да бъде ключът за здраво сърце. До този извод стигнаха китайски учени, които смятат, че съединение в лютите чушки намаля нивата на общия холестерол.

Според учените именно кърито е "виновно" да не се разболяваме от сърдечни болести. Тайната се крие в "горещата" част на чилито - капсаицин, като учените се надяват, че съединението ще бъде по-широко използвано за в бъдеще.

Така се оказва, че пикантната съставка е истинско чудо за здравето на хората, пише в. Daily Express. Тя помага за простата и за тумори на панкреаса, действа добре като болкоуспокояващо и помага за лечение на астма, настинки и грип. Чилито също така помага за намаляване на теглото.

А според китайските учени от университета в Хонг Конг капсаицинът помага на сърцето по два начина. Първо, намалява нивата на холестерол и второ – блокира действието на ген, който кара артериите да се свиват и да ограничават притока на кръв към сърцето и други органи.

"Стигнахме до извода, че капсаицинът е от полза за подобряване на фактори, свързани със здравето на сърцето и кръвоносните съдове", обяснява професорът по хранене д-р Жен-Ю Чен. "Но ние със сигурност не препоръчваме на хората да започват да консумират люти чушки до крайност. Добрата диета е въпрос на баланс. Лютите чушки може да е приятна добавка за хората, които намират лютивия вкус за приятен", пояснява специалистът.

Водещи

Най-четени