МЗ работи за нова комуникационна система между спешните центрове 18.11 | 18:34

Здравното министерство прави финансова ревизия на Агенция "Медицински одит"

От Ивелина Георгиева

Спешните центрове, филиалите и линейките имат нужда от нова комуникационна система помежду си. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на пресконференция в Министерството на здравеопазването (МЗ).

Тази система било възможно да се осъществи през следващата година, което била и амбицията на министерството, каза още Константинов. Той допълни, че МЗ поема изцяло ангажимента да осигури средствата за подмяна на коминукациите.

"Възможно е да съществува проблем между Спешна помощ и телефон 112, защото това е нова структура", каза министърът в отговор на журналистически въпрос за неуредиците в комуникацията между двете институции. Той допълни, че днес е заседавала работна група към МЗ, която е търсила начини за усъвършенстването на работата им.

"Има определени неща, които са въпрос на време да се изгладят", коментира още министърът.

Има техническа свързаност между телефон 112 и системите на здравното министерство, посочи той. Ако някъде се получи разминаване или неяснота, съществува възможност за осъществяване на конферентна връзка, която да включи повече от двама души.

Според здравния министър проблемите са в техническата свързаност между филиалите на Спешна помощ, линейките и болниците и там е необходимо да се усъвършенства техническата комуникация.

Телефон 112, с всичките му неудобства, е един независим поглед в системата на спешната помощ, тъй като данните от него могат да се сравнят с тези на Спешната помощ и да се види "кой е крив и кой е прав", коментира Стефан Константинов.

В момента МЗ извършвало финансова ревизия на Агенция "Медицински одит". Причината е вчерашното изказване на директора на болница "Св. Иван Рилски", че докладът от одита на агенцията по отношение на неговата болница е манипулиран.

"Агенция "Медицински одит" е структура, която се занимава с нелицеприятни неща, т.е. там, където има оплаквания на граждани или на лекари, винаги са засегнати нечии интереси. Така че е нормално, когато те вземат някое решение, да има недоволни и несъгласни с него", коментира министър Константинов.

Той поясни, че понякога докладите на агенцията са неясни и категоричността е избягвана, т.е. не е ясно, защо едни данни са публикувани, а други не, както твърди директорът на болница "Св. Иван Рилски". Именно тези факти ще проверят от здравното министерство в агенцията.

Водещи

Най-четени