Манията по чистенето ни депресира 19.04 | 12:35

Прекалената стерилна среда прави нашата имунна система по-слаба, а това се отразява на функционирането на мозъка ни

От Кремена Бедерева

Манията по почистването може да доведе до депресия, твърдят учените, цитирани от "Дейли мейл".

Според учените унищожаването на бактериите и вирусите действително прави нашата имунна система по-слаба, а това от своя страна се отразява на функционирането на мозъка ни.

Учените отдавна отправят обвинения, че прекалената стерилна среда повишава астмите и алергиите. Те смятат, че някои бактерии са необходими за укрепване нашата имунна система, и без тях, телата ни не реагират на прахта и цветния прашец, което причинява алергия.

Но сега учените вярват, че това "отхвърляне" може да навреди на способността на мозъка да произвежда определени химични вещества, които ни правят щастливи - като серотонин - и това води до депресия.

Те посочват, че процентът на депресиите е много по-висок в западния свят в сравнение с по-бедните страни, тъй като имунната система на хората в тези райони е по-малко обучена да се справя с бактерии.

Около един на всеки десети британец страда от депресия в сравнение с едва един на сто нигериец, например, според изследователите.

Учени от Атланта, Джорджия изучават как това възпаление влияе на мозъка, като назначили на 27 пациенти да приемат лекарства за лечение на хепатит С, което също води до подобни реакции.

Те вярват, че някои реакции могат да повлияят на способността на мозъка да произвежда някои химикали, включително и на серотонина, известен като "хормон на щастието".

Д-р Андрю Милър, един от учените в изследването заявява: "Ние вярваме, че имунната система причинява депресия. Докато хората се развиват и растат, имунната им система също се развива. Ако те са подложени на повече бактерии и паразити, те са в състояние на по-добър контрол от възпаление."

Според него ние сме свръхактивен, защото нашата имунна система не е била обучена.

Учените сега тестват дали противовъзпалителните средства могат да се използват за лечение на депресии.

Водещи

Най-четени