С прахосмукачка и мокра кърпа срещу токсичните вещества 17.06 | 07:30

Честото почистване на дома може да предпази децата от вредните вещества

От Елена Кирилова

Родителите трябва да чистят често с прахосмукачка и да обират редовно прахта в дома си с мокра кърпа, за да предпазят децата си от токсичните вещества, предупреждават изследователи, цитирани от Daily Mail.

Ново изследване, направено от учени от Health Canada, разкрива, че токсичните частици, които могат да се абсорбират в тялото, са били открити във всички домове, включени в проучването.

Според учените почистването оглавява списъка на петте най-добри начина за ограничаване на опасностите от експозицията на химикали в дома.

"Домашният прах е основен източник на излагане на децата на токсични вещества, включително и на олово, което дори и при много ниски нива може да навреди на развиващия се мозък", коментира професор Брус Ланхиър от Simon Fraser University в Канада.

Изследването сочи, че едно дете приема около 50% от количеството олово в дома, докато възрастните приемат само 10% от него. Това е съчетано и с факта, че децата често слагат ръцете си в устата, което ги излага на по-голям риск.

Според екипа учени химикалите в дома могат да доведат до поведенчески разстройства, до астма, рак или проблеми с обучението.

Бременните жени и децата трябва да стоят настрана от стаи, които са били ремонтирани, за да избегнат излагането на прах и токсични изпарения от боите и лепилата.

По думите на Ерика Филипс от Canadian Partnership for Children's Health and Environment децата са най-уязвими, докато са още в утробата на майката.

Освен това родителите трябва да са наясно с потенциалното наличие на токсини в пластмасите и в някои видове риба.

Водещи

Най-четени