Медицинският университет в Плевен открива катедра по спешна помощ 10.07 | 10:56

Интересът на студентите по медицина към тематиката на спешната помощ е голям

От Петя Михайлова

Медицинският университет в Плевен подготвя откриването на нова катедра - по спешна помощ.

Това съобщи деканът на факултета по медицина доц. д-р Димитър Господинов, цитиран от БТА.

Той посочи, че за ръководството на висшето училище "спешната помощ е предният фронт на медицината в една държава".

"Първото, на което ще обучаваме нашите студенти, е да придобият чувството за екипност", каза Господинов.

Още преди да е създадена катедрата, интересът на студентите по медицина към тематиката на спешната помощ е голям, отбеляза деканът.

От новата академична учебна година висшето училище въвежда и нова специалност - "помощник фармацевт", за която ще бъдат приети първите 10 студенти, държавна поръчка.

Господинов посочи, че се повишава качеството на преподаване чрез сътрудничество с престижни медицински училища в чужбина. Най-новите връзки на университета са с колежи от Чикаго и Дубай. Това засилило според него и интереса на чужденците към висшето училище в Плевен. Много чуждестранни граждани искали да се подготвят не само за лекари, а и за медицински сестри.

Това е втората катедра по спешна помощ, която ще бъде разкрита в страната, след като стана ясно, че от септември в Медицинския университет в София започва обучение по спешна медицина.

Изграждането й е част от реализирането на "Концепцията за устойчиво развитие на системата за спешна медицинска помощ” на МЗ. Целта е да се подобри осигуреността с кадри с висока квалификация на сегашната система.

В момента в системата на спешна помощ работят 1150 лекари, от които половината са със специалност, като само при 69 това е спешната медицина. От 2008 досега 17 лекари са завършили спешна медицина, а още 34 са в процес на обучение. В същото време отпуснатите места са били 196, като 162 от тях са били държавно финансирани.

Водещи

Най-четени