Медът бори инфекциите по-добре от антибиотиците 13.04 | 20:00

Медът се справя с устойчивите бактерии, защото работи на няколко нива

От Боян Кърпачев

"Уникалното свойство на меда се състои в способността му да се бори с инфекцията на няколко нива, което затруднява бактериите да развият резистентност", казва д-р Сузан Мешвиц (Susan Meschwitz), водеща на изследване за ползите от натуралния продукт.

Мешвиц сподели, че медът използва комбинация от оръжия, включително полифеноли, водороден пероксид и осмотичен ефект. Медът е изтребител, който използва множество начини да убива бактериите.

Един от тези методи за борба е неговия осмотичен ефект. Този ефект произлиза от високата концентрация на захар в меда. Този процес черпи вода от бактериалните клетки, като оставя патогените да се обезводнят и умрат.

Медът също притежава свойства да руши общуването между бактериите и по този начин намалява тяхната жизнеспособност. Без този режим на комуникация бактериите не могат да отделят токсини, които увеличават способността им да причиняват заболяване.

Това отслабване действието на бактериите, според Мешвиц, "ги прави по-лесна мишена за конвенционалните антибиотици".

"Медът е толкова мощен при унищожаването на бактериите, че трябва да бъде първото предписание при лечение на бактериални заболявания. Предписването на антибиотици трябва да бъде "алтернативна" терапия или в краен случай. Мед действа по-добре, тъй като предотвратява образуването на резистентни бактерии. Конвенционалните антибиотици не успяват, защото атакуват само разпространението на бактериите. Това позволява на бактериите да изграждат резистентност с течение на времето. Освен това антибиотиците унищожават и полезните бактерии в червата", допълва тя.

Действието на меда е не само антибактериално, но и антивирусно и противогъбично.

Мешвиц допълва, че нейният екип от изследователи е проследил антиоксидантна защита на меда. "В нашите антибактериални проучвания ние тествахме действието на меда срещу E. коли, стафилококи и
Псевдомонас аеругиноза. И той действа безупречно".

Водещи

Най-четени