Младите специализанти най-често избират неврологията 18.10 | 12:04

Анестезиологията и хирургията са най-малко предпочитаните специалности сред младите лекари

От Ивелина Георгиева

Не съм съгласен, че в България липсват млади медицински кадри. Това заяви пред iNews директорът на УМБАЛ "Александровска" в София Лъчезар Трайков.

То допълни, че много от младите специализанти заминават на специализация в чужбина, но след като я приключат, се завръщат у нас, а не остават на работа в чужбина.

Масово студентите по медицина специализират във Франция, смята Лъчезар Трайков. Включително самият той е специализирал там, но след това се е върнал и прилага знанията си в България.

По думите на Трайков конкурсите за прием на специализанти в УМБАЛ "Александровска" тепърва започват. Три са възможностите за прием - чрез държавна поръчка, чрез прием по член 20, при който се два възможност за друг договор на специализанта и по-конкретно - договор за аспирантура, докторантура и др., и чрез платено обучение, обясни Трайков.

Държавните поръчки са най-малко на брой, а понякога за аспирантура няма желаещи и остава най-голям брой специализанти чрез платеното обучение, коментира директорът на Александровска болница.

Специализантите записват всякакви специалности, но засега най-предпочитана е неврологията, уточни Трайков. Според него в неврологията липса на кадри няма.

Най-слаб е интересът към дисциплините анестезиология и хирургия, каза Лъчезар Трайков. Според него отлив от тези специалности се забелязва в цял свят, в цяла Европа и затова е нормално да се отрази и у нас.

Водещи

Най-четени