Модернизирането на болниците е приоритет в момента 01.02 | 19:13

Друга цел са инвестициите за развитие на лечебните заведения

От Елена Кирилова

Модернизирането на лечебните заведения е една от основните задачи пред българското здравеопазване, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите на Атанасова другата главна задача е осигуряването на инвестиции за развитието на болниците у нас.

Днес (1 февруари) беше открит обновеният операционен блок и родилен сектор в АГ отделението в МБАЛ - Търговище. Общо 777 582 лева са похарчени за извършването на основен ремонт и за закупуване на оборудване. 100 хил. лева от средствата са отпуснати за капиталови разходи от Министерството на здравеопазването. Останалите пари са от собствените приходи на здравното заведение.

Операционният блок на отделението е ремонтиран изцяло, като е обособен в отделен коридор и е изцяло климатизиран. На всички стени, тавани и подове е поставено антимикробно покритие. Осигурени са три операционни лампи, фетален монитор, нови мебели и нова анестезиологична апаратура.

В родилния сектор също е направен ремонт. Към всички стаи са изградени санитарни възли. Освен това са обособени две родилни зали и са подменени газовите инсталации и електроинсталациите. За нуждите на отделението са закупени 14 нови бебешки кошарки и две родилни легла.

Благодарение на модернизацията АГ отделението вече отговаря на Медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

Водещи

Най-четени