Без коледни бонуси за чиновниците в здравното министерство 12.12 | 14:48

МЗ обаче получава 41,6 млн. лева допълнителна субсидия

От Елена Кирилова

Министерството на здравеопазването не разполага със средства за коледни бонуси на администрацията, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус".

Причината за това е, че всички средства от икономии са отишли за възнаграждения на лекарите от Спешна помощ, при тези от Центровете за трансфузионна хематология, както и в държавните психиатрични болници,  

Междувременно правителството реши да отпусне допълнителна субсидия в размер на 41 665 500 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването.

С тази сума ще се гарантира заплащането на разходите за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. бяха заплащани от министерството.

Общините Баните, Белоградчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Дулово, Дупница, Иваново, Каспичан, Кула, Рила, Родопи, Силистра, Симеоновград, Симитли, Смолян, Стражица, Стамболийски, Струмяни, Тутракан, Царево и Шумен пък получиха допълнително 16 449 300 лева. С тази сума те ще могат да финансират социално значими инфраструктурни проекти и да изплатят просрочените си задължения.

Всички средства по постановленията ще са осигурени за сметка на икономии на разходите по републиканския бюджет.

Във връзка с проблемите с болницата в Девин, Атанасова обясни, че общинският съвет в Девин вече е взел решение и е постигнал съгласие болницата в Смолян да има филиал, представляващ дъщерно дружество в Девин.

Здравният министър подчерта, че сама е настояла това да се случи, тъй като Смолян е най-близкият град и разполага с достатъчна кадрова и финансова обезпеченост.

До края на следващата седмица трябва да бъдат изпратени всички документи за собствеността на сградите.

Водещи

Най-четени