Морето лекува депресии 18.01 | 17:15

Живеещите край него по-рядко страдат от психични разстройства

От iNews

Животът край морския бряг помага на хората да се справят по-лесно с тревожността и депресията. Това установиха британски учени от университета в Ексетър след проведено изследване. Резултатите са публикувани в списанието Health and Place.

В изследването са участвали 26 000 британци, като всеки шести респондент имал някакъв вид психично разстройство – смята се, че тези състояния се срещат много по-често при хора от по-беден произход.

Анализът на данните от здравното проучване показва също, че живеещите на километър и по-близо до морето, страдат от психични разстройства пет пъти по-рядко, отколкото онези, обитаващи места на 50 и повече километра от крайбрежие.

Изводът от проучването сочат недвусмислено, че ежедневният достъп до морския бряг и крайбрежната среда като цяло, може да подобри психичното здраве и благополучието на човека.

Депресията е един от бичовете на нашето съвремие.

В общия случай тя е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия.

 Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод). Признаците са липса на енергия, липса на апетит, безсъние, апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория.

 

Източник: medicalxpress.com

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени