Мъглата се оказа дружка на грипа – оздравяваме по трудно заради нея 07.01 | 10:47

Не прибягвайте до антибиотик, съветват лекарите

От Христина Рафаилова

Мъгливото и влажно време може да доведе до усложнения при грипно болните. Това заяви в ефира на Нова телевизия националният здравен инспектор Ангел Кунчев. 

Атмосферните условия "нямат вина" за предаването на заразата, но значително затрудняват възстановяването на пациентите, стана ясно от думите му.

За момента не е ясно каква точно е заболеваемостта в страната, добави инспекторът. Данните, че 35 души на 10 000 са пипнали заразата, не са актуални. Причината за това били празниците, през които не може да се събере цялата информация, подчерта Кунчев.

Картината щяла да стане ясна следващия вторник. Поради липсата на данни той отказа да направи прогноза кога евентуално може да се обяви грипна епидемия. Обикновено това у нас се случвало в края на януари – началото на февруари. 

Здравният инспектор призова да не се всява паника. "Всяка година у нас се обявява епидемия и при повечето хора болестта преминава без усложнения", успокои той.

Медиците препоръчват да не се прибягва до антибиотик, тъй като той не влияе на заразата, едва ако след това последва бактериална инфекции или бронхит, трябва да се прилагат такива медикаменти. 

Симптомите на грипа са отпадналост, остра кашлица и болки в гърдите. 

Кунчев коментира, че вероятно ще се увеличи броят на болните след новогодишните купони и края на ученическата ваканция, тъй като събирането на много хора на едно място улеснява разпространението на вируса. 

Водещи

Най-четени