Мъглите са коварни – предизвикват пневмонии и бронхити 18.11 | 11:18

Ето как можем да се предпазим от опасните болести

От Теодора Кокаланова

След обичания от всички топъл и горещ летен сезон, настъпи моментът на студената и мрачна зима. Тъмната страна на сезона се допълва от честата гъста мъгла, която освен главоболия и неприятности на шофьорите може да има сериозни последици и над нашето здравословно състояние. Ето какво може да ни "донесе" и как можем да се предпазим от опасните заболявания. 

Сезонът на мъглите е в разгара си, а с него расте и рискът от пневмонии и бронхити. Най-уязвими са малките деца. Като всяка есен и тази лекарите отчитат ръст на респираторните инфекции, като пневмонии и остри бронхити. Най-често се разболяват децата до 3-4-годишна възраст. Застрашени са и хората с хронични заболявания.

В по-големите градове, където и въздухът е по-мръсен, рискът от инфекции е по-голям, когато има мъгла.       Мъглата крие опасности и за хората с хронични дихателни и белодробни проблеми, обостря дори ревматизма.

Кондензираните пари на мъглата попиват отровите от въздуха и ги задържат на нивото, на което дишаме, съобщава bTV. Проникват дълбоко в дихателната система и нанасят увреждания. Затова колкото е по-мръсно, толкова е по-опасно.  

От началото на месеца мобилната станция в Бургас мери колко е мръсен въздухът на едно от най-натоварените кръстовища в града. "Хванахме и началните дни с мъгла през месеца, но нямаме регистрирани превишения на допустимите норми", заяви началникът на "Екологични политики и програми" в община Бургас.

Властите твърдят, че с обновяване на градския транспорт и редовно миене на улиците, въздухът в Бургас станал по-чист. Така и при гъста мъгла, непосредственият риск за здравите хора е намалял. Ако сте навън в мъгла, слагайте шал на устата си. Имайте предвид обаче, че трябва често да го сменяте и перете.

Мъглите увеличават и депресиите. Затова вместо да потъвате в мисли, че животът ви е черен като времето навън или ежедневието ви е съвсем мъгливо, наблегнете на топлите напитки в приятна компания.      

Водещи

Най-четени