НЗОK не приема отчетите на лечебните заведения 05.02 | 10:01

Според ЦЗПЗ има редица сигнали, че отчетите за януарските дейности не са приети

От Елена Кирилова

Националната здравноосигурителна каса отказва да приеме отчетите на лечебните заведения за извършената дейност за месец януари, твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Според организацията до нея постъпват множество сигнали от цялата страна във връзка с проблема. От своя страна от РЗОК твърдят единствено, че чакат указания от НЗОК.

От ЦЗПЗ са категорични, че се нарушават разпоредбите на постановление на Министерски съвет, в което се определя, че отчетите на лечебните заведения за извънболнична помощ се приемат до третия работен ден на месеца, следващ месеца на отчитането. Болниците имат собствен график, а крайният му срок изтича на десето число на месеца, но според ЦЗПЗ въпреки този график в момента не се приемат отчети.

В края на 2012 г. е прието диагнозите да се кодират с четирицифрен код, а не с трицифрен, както беше преди. По думите на Центъра за защита правата в здравеопазването твърдят, че това е изненадало както изпълнителите на медицинска помощ, така и самата Здравна каса.

Проблемът е, че приетите от касата софтуерни пакети не са изменени, така че изпълнителите на медицинска помощ не могат да отчетат диагнозите. Според ЦЗПЗ има пълно затъмнение по въпроса с индивидуалните договори на изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК. Законът за здравното осигуряване посочва, че договорите са валидни, докато влезе в сила новият Национален рамков договор, но след като такъв не беше подписан, не е ясно какво точно се случва.

Измененията в закона, които бяха приети в началото на 2013 г. предполагат сключването на допълнителни споразумения с договорните партньори, но те се сключват единствено в случаи на промяна във вида или цените на услугите, след обнародване на решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Искането на ЦЗПЗ е поправките в закона да са такива, че Здравната каса да има възможността да поиска напълно ново договаряне.

Повечето изпълнители на медицинска помощ обаче ще трябва да прекратят действащите си договори и след подаването на множество документи ще бъдат сключени същите контракти.

Водещи

Най-четени