Оставиха "Пирогов" без пари 29.10 | 16:09

Това може да доведе до ликвидация на дружеството

От Елица Елефтерова

Има реална опасност болница "Пирогов" да спре плановия прием на пациенти. За това алармира директорът на болницата доц. Стоян Миланов. Това може да стане съвсем скоро, а причината е, че Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

Доц. Миланов посочи, че за септември на болницата се дължат 4,03 млн. лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо е обяснила, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80% от тази сума, информира БТА.

По този начин болницата ще бъде декапитализирана за три месеца, което практически ще доведе до ликвидация на дружеството.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, твърди Миланов. Той обаче обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември. През въпросния месец в болницата са регистрирани 4500 пациенти, допълни Миланов.

В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че НЗОК няма да плати. Доц. Миланов призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК".

Според него, освен "Пирогов", болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.

Водещи

Най-четени