НЗОК и "Пирогов" сядат на една маса 25.02 | 14:40

Предстои обсъждане на проблемите с лимитите на медицинските дейности

От Елена Кирилова

Управителят и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат поканени във вторник (26 февруари) в "Пирогов”, съобщи д-р Стоян Миланов, цитиран от агенция "Фокус”.

В отговори на покана, отправена от управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, общоболничният съвет на "Пирогов” е взел решението да покани Цеков, Надзорния съвет и министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова.

По време на срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, които управителят на Здравната каса и представителите на "Пирогов” са повдигнали. Миланов е категоричен, че това не е лично негово решение, а на целия съвет.

От своя страна, Българската асоциация за закрила на пациентите обяви, че не подкрепя искането на Българския лекарски съюз и пациентските организации за оставка на управителя на НЗОК и планираните заради това протести.

По думите на Пенка Георгиева, член на Управителния съвет на асоциацията, в момента е безотговорно дейностите на НЗОК да бъдат блокирани, при положение, че "днес или утре може да нямаме парламент”.

Георгиева твърди, че самата тя нееднократно е критикувала Цеков и методиките на Здравната каса, но според нея сега не е моментът за подобни събития.

"Не е правилно да има ограничения за болниците, не са му добри правилата. Той е съгласен на разговор с експерти, за да се промени това. Тези правила бяха наложени от финансовото министерство. Затова Симеон Дянков трябва да понесе отговорността си. В доброто на пациентите е управителят да остане да работи и да ги промени”, каза Пенка Георгиева.

Тя е говорила управителя на Здравната каса и по време разговора им той се е съгласи да бъдат свикани експертни групи. Те ще имат задачата да обсъдят промените в методиката и правилата на НЗОК, които да се променят по възможно най-добрия за всички начин. Към момента обаче няма обявена официална дата за консултациите.

Георгиева е категорична, че това може да е единственият правилен път в тази ситуация. Изборът на нов управител на Здравната каса по думите й трябва да стане едва, когато има нов парламент.

НЗОК трябва да бъде самостоятелна институция, а не подразделение на финансовото министерство, твърди Пенка Георгиева. Начело на касата трябва да стоят експерти, а не политически фигури, категорична е тя.

Водещи

Най-четени