Надежда в борбата срещу СПИН? 23.11 | 09:01

Ежегодният доклад преди 1 декември дава оптимистични прогнози, положението обаче продължава да бъде плашещо

От iNews.bg

Само след няколко дни – на 1 декември – светът ще заговори ударно по темата "СПИН". Световният ден за борба срещу синдрома на придобитата имунна недостатъчност е действително повод всеки да се замисли и да се запознае с фактите.

Но всъщност инициативите за борба срещу СПИН би трябвало да бъдат целогодишни, а познанието за това какви конкретно са заплахите и мащабът на проблема – да не е плод на кампанийно събиране на информация.

iNews се запозна подробно с информацията в тазгодишния доклад на UNAIDS – програмата на ООН за разпространението на ХИВ/СПИН и туберкулоза, която наблюдава тенденциите в световен мащаб. Подбрахме редица ключови и, признаваме си, стряскащи и нас самите данни, които дават реална представа за настоящото състояние на проблема.

Според доклада, новите случаи на заразяване със СПИН за последните десет години бележат спад с 21%. Общо 2,5 милиона смъртни случаи са били предотвратени в страните с ниски и средни доходи от 1995 г. насам.

В документа, изготвен от специалистите, се посочва, че смъртността при заболяването бележи своя пик през 2005 година - тогава от СПИН са починали 2,2 млн. души. Пет години по-късно, през 2010 година, показателят намалява и достига до 1,8 милиона летални случая. Това е със 100 хил. по-малко в сравнение с миналата година.

Спад бележи разпространението на ХИВ-инфекцията, като през 2010 година са отбелязани 2,7 милиона случая, от които 390 хил. са деца. И при този показател пикът остава назад във времето – през 1997 година бяха регистрирани почти 3,4 милиона нови заразявания.

Въпреки тези положителни тенденции общото число на инфектираните в световен мащаб непрекъснато расте. Според отчета на UNAIDS през 2010 година носители на заразата са около 34 милиона души – това е 17% повече от аналогичния показател преди десет години, когато данните сочат 28,6 милиона.

По отношение на тенденциите за Източна Европа и Централна Азия – регион, към който се отнася и България – от 2001 година до този момент бройката на заболелите е нараснала три пъти и достига до 1,5 милиона души. За 10 години броят на болните се увеличава с 250%.

90% от носителите на СПИН са граждани на Русия и Украйна, се посочва още в доклада на специалистите от ООН. И тук се наблюдава положителната тенденция на спад при новорегистрираните случаи – през 2010 година те са 160 хиляди.

В България по данни на Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1 348 ХИВ-позитивни лица. Само от началото на 2011 година има 77 новооткрити носители на вируса, като 40% от тях са млади хора до 29-годишна възраст. Само след дни от министерството ще актуализират данните и ще представят анализ на действието на програмите за превенция и лечение.

Благодарение на съвременните медицински препарати, които възпират развитието на болестта, нивото на смъртните случаи действително намалява, но разпространението на вируса все още не е спряно, се подчертава в доклада на UNAIDS. От организацията смятат обаче, че усилията трябва да се съсредоточат върху това лекарствата да се направят максимално достъпни за възможно най-широк кръг хора.

Най-голяма продължава да е бройката на заразените в Африка, където в централните части на континента живеят 22,9 милиона ХИВ-позитивни пациенти. Това е 68% от общата число на заболелите. Най-тежко е положението в Субсахарска и Южна Африка – там, където нужда от помощ имат 5,6 милиона души.

Достъпът до лечение на ХИВ се е подобрил обаче значително и вследствие на това има устойчив спад на нивото на смъртните случаи. Въпреки отчетения напредък, около 1,2 милиона души са починали от ХИВ в региона само през миналата година.

В Южна и Югоизточна Азия броят на инфектираните е 4 милиона, а в Източна Азия – 790 хиляди. В Америка общо са регистрирани 2,8 милиона - съответно 1,5 млн. в Латинска Америка и 1,3 млн. в Северна Америка. В Карибския регион те са 200 000.

В Централна и Западна Европа бройката е относително ниска и остава 840 000, както и в Близкия Изток и Северна Африка – 470 хиляди.

През 2015 година теоретично светът може да постигне нулеви показатели, оптимисти са специалистите от UNAIDS. Това означава: нито един нов случай на зараза и нито един смъртен случай вследствие на СПИН. Като пример за успешна програма и успешна политика се посочват държавите от Западна Европа, където на практика антиретровирусната терапия достига до 100% от инфектираните.

От ООН подчертават също, че и в средата на десетилетието в света не трябва да има нито един човек, който да е подложен на дискриминация заради болестта си.


Епидемията през последното десетилетие:

2001 година

Общо число на заразените– 28,6 милиона души

Новорегистрирани случаи за година 3,15 милиона души

Смъртни случаи, свързани със СПИН – 1,85 милиона души

Деца, които са заразени– 550 хиляди души


2010 година

Общо число на заразените - 34 милиона души

Нови случаи за годината– 2,67 милиона души

Смъртни случаи – 1,7 милиона души

Деца – 390 хиляди души

Само преди няколко години приказките за това, че светът може да се пребори със СПИН в близко време, изглеждаха като фикция. Но науката, политическата поддръжка и целенасочените мерки с подкрепата на самите хора започнаха да дават осезаеми резултати, казват специалистите от ООН.

Независимо от това, че първите данни за вируса на СПИН бяха получени още през 80-те години на миналия век и до този момент ефективно действащо лекарство не е създадено, а много от имуностимулаторите само способстват за развитието на болестта. Ефектът е свързан с това, че ХИВ вирусът поразява именно клетките на имунната система и ги засяга в генома им. Затова с много препарати, вместо имунитета, се активира процесът на развитие на вируса.

В момента за лечение на ХИВ/СПИН се приемат специфични антиретровирусни препарати.

Периодично учени и специалисти от цял свят обявяват, че са направили крачка напред в търсенето на лекарство срещу болестта.

Успешно се прилагат антиретровирусните лекарства за предпазване бебетата на ХИВ-позитивни майки за намаляване на риска от заразяване като цяло в рисковите групи. Изследователи от Минесота пък работят върху специфичен трансгенетичен подход, който отбеляза успех в борбата срещу котешкия вирус, или т.нар. "котешки СПИН".

Макар и да не може да се използва директно за лечение на заразени с ХИВ хора, този подход би помогнал на изследователите в областта на хуманната и ветеринарната медицина да разберат как тези гени могат да бъдат използвани за усъвършенствана генна терапия на СПИН.

Преди две месеца руски учени обявиха, че са разработили ваксина срещу ХИВ/СПИН, като медикаментът се намира в последен етап на клинични изпитания. За подобен успех съобщиха и кубински специалисти. Повече подробности извън научните среди обаче не се съобщават.

Надежди се възлагат и на нов тип индивидуална ваксина, след като испански учени откриха начин да"превъзпитат" имунната система на организма да атакува вируса на ХИВ.

Проблем в последните няколко години обаче става и това, че вирусът на СПИН постоянно мутира и намалява ефективността на медикаментите. В световен мащаб лекарите с тревога отбелязват увеличаването на устойчивостта на вируса, като резистентност се наблюдава при около 10% от новооткритите случаи.

Това означава, че учените, фармацевтите и лекарите не могат да си позволят да изостанат и с половин крачка, нито да си дадат секунда почивка, тъй като методи за лечение, прилагани в момента, утре може да се окажат вече неефективни.

Затова и единственият изход от създалата се ситуация, според мнозинството изследователи, е постоянната работа над създаването на нови лекарства, които да се целят в мутациите на вируса на СПИН. Това е път обаче, по който не всичко изглежда обещаващо.

Програмата на ООН за широк обхват на антиретровирусните препарати в развиващите страни има и свои противници. Те отбелязват, че масовото приемане на медикаменти ще увеличи невъзприемчивостта на вируса към лекарства, а освен това и ще подтикне населението към рисково поведение. Други считат, че много по-ефективно ще бъде част от средствата, които отделя ООН, да бъдат насочени към профилактиката на новите случаи на заразяване.

И докато траят тези спорове, СПИН продължава да се разпространява с темпове, които далеч надхвърлят представата за епидемия. И ако СПИН-ът беше наречен "чумата на XX", то и заради последните данни за разпространението му и пораженията, които нанася, е ясно, че вирусът ще бъде и чумата на XXI век.

Освен ако не се изпълнят най-оптимистичните хипотези от доклада на UNAIDS и шеметното разпространение на вируса наистина не бъде овладяно в близко бъдеще.

Водещи