ООН призова за равен достъп до лечение от СПИН 18.07 | 09:14

В Рим вчера бе открит форум на програмата на ООН за борба и превенция на СПИН

От Андриян Георгиев

В италианската столица вчера бе открит форум на програмата на ООН за борба и превенция на СПИН, предаде Асошиейтед прес.

На откриването изпълнителният директор на програмата Майкъл Сидибе обяви, че е "морално недопустимо" милиони болни от СПИН да бъдат лишавани от животоподдържащи или животоспасяващи медикаменти.

Сидибе призова за по-добро разпределение на наличните медикаменти, за намаляване на сроковете за пускане на нови лекарства и за радикална промяна в начините на лечение, за да бъдат обхванати и най-бедните слоеве на населението. 

Според Сидибе напредък може да бъде постигнат при засилено сътрудничество между държавите, фармацевтичните компании и международните организации.

Според данни, обявени на форума от Световната здравна организация (СЗО), в Африка - най-силно  засегнатият от СПИН континент - в момента 6,6 млн. болни получават лекарства за СПИН, а още 9 млн. са в "списък на чакащите".

Такива списъци има и в САЩ, въпреки че в редица от щатите се изпълняват програми за съдействие на болните от СПИН, уточнява БТА.

"Повечето болни нямат представа какво ги чака. Фактът, че 9 млн. души чакат ден и нощ, заедно с техните семейства, е морално и социално недопустим", подчертал Сидибе. 

Водещи

Най-четени