Намаляват проблематичните лекарствени патенти в ЕС 06.07 | 14:33

Като проблемни Брюксел окачествява споразуменията, които ограничават генеричните лекарства

От iNews.bg

Патентните споразумения, които могат да предизвикат проблеми във фармацевтичния сектор на ЕС намаляват, показва преглед на ситуацията, изготвен от Европейската комисия (ЕК). Според Брюксел причината за това е повишеното внимание относно т.нар. забавящи патенти, които препятстват навлизането на генеричните лекарства на пазара.

От ЕК коментират още, че това е добра новина за потребителите в ЕС, които могат да се възползват от по-ниските цени на фармацевтичните продукти.

Освен по-малкия брой на проблематичните патенти, много фирми успяват да постигнат "приятелски" споразумения, което също е задоволително, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Какво показват данните на ЕК?

През миналата година е имало 89 споразумения между фармацевтични компании – пуснали лекарство, защитено от патент и произвеждащи генерични лекарства. Намаляват споразуменията, които са в нарушение на антимонополните правила на ЕС.

Като проблемни се окачествяват тези патентни споразумения, които ограничават навлизането на генеричните лекарства на пазара, допълват от Брюксел.

Водещи

Най-четени