Спряха дело за ограничен достъп до лечение на болести на белия дроб 08.07 | 10:35

Испанската Almirall и германската Boehringer успяха да се споразумеят за патент

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) спря делото си, заведено по искане на испанската фармацевтична компания Almirall. В жалбата си компанията твърдеше, че германският ѝ конкурент Boehringer Ingelheim незаконно държи патент за лечение на хронична обструктивна белодробна болест (COPD).

От ЕК започнаха проверка по тази жалба. След началото на разследванията Boehringer се съгласи да се откаже от блокиращите си позиции и така даде достъп на продуктите на испанската компания до системата за лечение на заболяването.

Това означава, че сега ще бъде по-лесно навлизането на нови иновативни лекарства за лечение на болестта, коментира и комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС Хоакин Алмуния.

Германската компания Boehringer е една от водещите по отношение на лечението на COPD със своето лекарство Spiriva. Продажбите на медикамента надхвърлиха 3 млрд. евро само през 2010 година. Компанията държи патента на система за лечение на заболяването от 2003 година насам.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на дихателните пътища, което възниква в резултат на хроничен бронхит или емфизем. Болестта се характеризира с атрофия и отпускане на бронхиалната стена и нарушение на нормалното дишане.

Водещи

Най-четени