Намаляха ли пушачите? НСИ ще установи, като ни пита дали ядем ябълки 09.10 | 16:26

Ще проведат изследване чрез въпросник, включват въпроси за здравния ни статус и как живеем

От Цанка Донкова

Забраната за пушене на обществени места у нас е в сила от няколко години. На няколко пъти се правеха опити тя да бъде отменена, макар и частично, но те претърпяха неуспех. Очакванията са, че благодарение на нея, броят на пушачите в страната ще се намали.

По данни от последното проучване на Евростат от 2008 година, България се нарежда на второ място по брой пушачи, като относителният дял на ежедневно пушещи цигари 29,2% от населението на 15 и повече години. Само Гърция ни изпреварва, където пушещите са 31,8%.

Дали тази страшна статистика се е променила ще стане ясно, след като бъде проведено новото проучване, което започва този месец. Националният статистически институт (НСИ) ще проведе анкетното изследване "Европейско здравно интервю – 2014”, което ще установи и дали пушачите у нас са намалели.

Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС, съобщават от НСИ.

Изследването се провежда на всеки пет години по обща методология и единен въпросник във всички държави - членки на ЕС. Задължението на страната ни за провеждане му е определено в Регламент (ЕС) № 141/2013 на Комисията относно статистиката, основаваща се на Европейската система за здравни интервюта.

Въпросникът за изследването е условно разделен на три части - въпроси, които се отнасят за цялото домакинство, част за интервю с лицето от анкетьор и част за самопопълване от анкетираното лице.

Сред питанията на служителите от статистиката може да включват въпроси като например дали ядем чушки и ябълки, дали и колко често спортуваме, колко често посещаваме личния си лекар и др.

Разработени са и помощни карти с цел улесняване на интервюто при някои от въпросите.

В зависимост от естеството на въпроса периодът, за който се пита е различен - две или четири седмици, шест или дванадесет месеца. Изборът на наблюдавания период е направен за максимално улеснение на респондентите при техните отговори.

Въпросникът е структуриран в четири модула:

- Здравен статус - включва въпроси за самооценка на здравето, разпространение на хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения, непосрещнати нужди по отношение на извършването на персонални ежедневни дейности и дейности по поддържане на домакинството, психично здраве.

- Здравни грижи - ползване на медицински услуги, болнично лечение, обръщаемост към личен лекар, лекар специалист и стоматолог, употреба на медикаменти.

- Здравни детерминанти (начин на живот) - физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол.

- Основни социално-икономически характеристики - пол, възраст, образование, икономическа активност и други.

Размерът на извадката е около 4 500 домакинства, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече навършени години. През периода октомври 2014 - януари 2015 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросник.

Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Водещи

Най-четени