Нарът "убива" стреса 07.06 | 17:18

Изпиването на 500 мл. сок от нар на ден помага при справянето с ежедневните притеснения

От Елена Кирилова

Ако сте изпуснали автобуса си, забравили сте чадъра си и е завалял пороен дъжд, не се безпокойте, британски учени откриха как можем да стопим притесненията си – като ядем нар.

Според проучване на екип от Queen Margaret University в Единбург консумирането на нар се оказва най-добрият начин, по който можем да се справим със стреса и напрегнатото ежедневие, съобщава guardian.co.uk.

Учените изследвали 60 доброволци, които били помолени да пият по 500 мл. сок от нар всеки ден в продължение на две седмици.

Оказало се, че всичките 60 души, участвали в проучването, заявили, че се чувстват много по-ентусиазирани и заредени, след като пият от плодовия сок, дори и да се намират в затруднено положение.

Резултатите показали, че нарът може значително да намали нивото на кортизол (хормона на стреса) в слюнката, както и да доведе до намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане, когато сме неспокойни.

Учените твърдят, че изпиването на 500 мл. сок от нар всеки ден може да намали значително нивото на стреса и да помогне  за спокойствието на хората.

Плодът може да се използва и за лечение на хроничния стрес. Консумацията му намалява и риска от заболяване от рак на простатата и Алцхаймер, а освен това намалява и нивото на холестерола.

Водещи

Най-четени