Не е необходимо да се отстраняват силиконовите импланти 29.12 | 15:51

Около 500 евро струва процедурата по премахването на имплантите

От Ивелина Георгиева

Проблемът със силиконовите импланти PIP е преекспониран. Това каза доц. д-р Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия във връзка с опасните импланти на френската компания Poly Implant Prothese - PIP.

Според доц. д-р Евстатиев, ако не изискват подмяна, не е необходимо да се отстраняват имплантите. Той посъветва всички жени не само с този вид протези в гърдите да се наблюдават и на всеки 6 месеца да ходят на ехографски и контролни прегледи.

Жените да махнат имплантите PIP, когато имат симптоми и основание за това, посъветва доц. д-р Евстатиев.

Около 3300 са внесените в България импланти, като около 1500 от тях са поставени на жени, заяви пластичният хирург.

Няма място за тревога, смята д-р Страхил Ефремов, секретар на Българското сдружение за пластична и естетична хирургия. Той призова жените със силикон да проверят паспортите на имплантите си и при тези, които се установи, че са от модела PIP да се обърнат за консултация към хирурга си.

"Не призоваваме да се сменят спешно и на всяка цена имплантите. Достатъчно е жените да се наблюдават и заедно с него да решат, какво да правят”, посочи д-р Ефремов.

Трябва да се има предвид, че естетичната хирургия е платена и е за сметка на пациента, подчертаха специалистите. НЗОК и Министерството на здравеопазването няма да платят нищо.

Процедурата по отстраняването на некачествения силикон ще струва около 500 евро, но за всяка клиника, предлагаща тази услуга цената ще варира, поясни д-р Ефремов.

"Не е оправдано разходите за разкрасителни процедури да са за сметка на обществото”, коментира доц. д-р Евстатиев. Според пластичните хирурзи също нямат вина за внасянето на тези импланти в страната.

Някои хирурзи в страната предлагат да бъдат заплатени от пациентите само консумативите по премахването на имплантите и така разходите ще са минимални. Дали ще бъде одобрено това предложение от всички ще стане ясно след Нова година, когато в края на януари специалистите в бранша ще се съберат на специална среща, където ще разискват този въпрос.

GND medicals е фирмата дистрибутор за България на некачествените импланти и от нея може да се вземе информация, колко от тях са върнати, подчертаха хирурзите по пластична медицина.

Д-р Ефремов успокои, че всяка серия импланти се тества и й се издава сертификат. Така специалистите са сигурни, че няма да има проблем с качеството и с други продукти на пластичната медицина. Освен това всяка седмица се прави одит на клиниките, предлагащи тези услуги.

Общо 300 000 броя импланти PIP са продадени, като 3300 са внесени у нас.

iNews припомня, че френското правителство препоръча на десетки хиляди пациентки да премахнат увеличенията на бюстовете си заради риск за здравето.

Проблемните импланти крият значителен риск от спукване. Засега няма данни за връзка между евтиния материал и раковите заболявания.

Скандалната френска фирма е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите и годишно е произвеждала по 100 000 силиконови протези в продължение на две десетилетия. 80% от тях са били изнасяни в чужбина.

Половината продукция е отивала за латиноамерикански страни. Една четвърт от износа е бил за западноевропейските съседи на Франция. Във Великобритания могат да се окажат засегнати 50 000 жени.

Проверките показват, че в България, Русия и Полша през 2009 година са били внесени 10% от годишната продукция на френската фирма или около 10 000 импланта.

Водещи

Най-четени