Негативните емоции могат да имат вреден ефект върху здравето 09.02 | 10:07

Изкуството и разходките сред природата имат противовъзпалителен ефект

От Кремена Бедерева

Негативните емоции могат да имат вреден ефект върху здравето.

Широкомащабно изследване от 2002 г. показа, че те стимулират производството на т.нар. про-възпалителни цитокини. Високото ниво на тези цитокини, без да е налице инфекция, увеличава риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и артроза.

Какъв обаче е ефектът от позитивните емоции?

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета в Питсбърг е обхванало 200 младежи и девойки, от които било поискано да преценят позитивните си емоции в ежедневието, като например наслада, радост. От венците и бузите на участниците били взети тъканни проби.

Резултатите сочат, че онези, които имали повече позитивни емоции, свързани с наслада и някаква форма на изненада, са с по-ниски нива на интерлевкин 6, който е индикатор за възпаление.

При инфекция имунни клетки в заразената тъкан, като например макрофагите, първи са активирани от сигнали за опасност. В отговор на това активиране освобождават про-възпалителни цитокини, активирайки на свой ред други имунни клетки.

"Позитивните емоции в резултат на редовен контакт с изкуството (съзерцаване на картина, слушане на музика) и разходки сред природата са свързани с особено ниски нива на про-възпалителни цитокини - уверяват авторите на изследването.

- Фактът, че насладата, учудването и красотата водят след себе си до по-здравословни нива на цитокините, навежда на мисълта, че онова, което правим, за да почувстваме тези емоции - разходка сред природата, любуване на произведение на изкуството, има директно влияние върху здравето и продължителността на живота."

Резултатите от изследването са публикувани в Emotion.

Водещи

Най-четени