Неравенствата в здравеопазването - основен проблем в Европа 20.09 | 16:49

Множество са пречките за достъпа до здравни грижи

От Елена Кирилова

Неравенствата в сферата на здравеопазването са един от основните проблеми, които засягат Европа и изискват активните усилия на всички държави, разкри министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на откриването на Първата конференция, посветена на проблема за неравенствата в здравеопазването в новите държави членки на ЕС.

Финансовата криза на континента изостри особено тези проблеми, разкриха от Министерството на здравеопазването.

По думите на Атанасова трябва да бъдат създадени подходящи политики и да бъдат предприети подходящи политики, чрез които това може да бъде преодоляно. Важното е, че работещите решения са невъзможни, ако представителните организации на пациентите не работят активно и пряко в посока осъществяването на тези решения.

Здравният министър подчерта, че пациентът трябва винаги да бъде поставян в центъра на всяка дискусия и при вземането на бъдещи решения и именно това е основната задача на експертите и политиците.

Неравенства в страните има по отношение на продължителността на живота и на жените, които достигат съответно 14 и 8 години, сподели Атанасова. Здравната статистика сочи, че в различните страни нивата на детската смъртност под 1 година се различават до пет пъти.

Според министъра неравнопоставеността в здравеопазването се дължи на социални-икономическите условия на живот, на образователния ценз, доходите, здравните грижи, превенцията и провежданите политики. Особено важни са и факторите, оказващи влияние върху качеството на живот в отделните държави.

Липсата на здравни осигуровки, недостатъчните доходи, езиковите и културните бариери пък се явяват основните пречки за достъп до здравни грижи.

Основен проблем пред новите страни-членки на ЕС стои въпросът за изтичането на кадри в чужбина поради огромната разлика в заплащането. Изтичането на човешкия потенциал зад граница изправя здравните системи пред големи предизвикателства, обясни Атанасова.

Тя пожела темата да бъде обсъдена на специален форум в Европейския парламент и на предстоящата конференция на СЗО, която ще се проведе у нас.

Водещи