Новият здравен министър се загрижи за Спешната помощ 26.03 | 13:58

Два варианта предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

От Кремена Бедерева

Два варианта предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, чрез които би могло да се увеличат възнагражденията на работещите в сферата на Спешната медицинска помощ, съобщава БТА.

Новият здравен министър обеща увеличението на заплатите на служителите в Спешна помощ с 10-20%. Тя обясни след среща с представители на съсловните организации, че има възможност 11 млн. лв., предназначени за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да се трансформират за тези заплати или да се пренасочат от Министерството на финансите 7-8 млн. лв.

Атанасова допълни, че за пренасочване на тези 8 млн. лв. предстоят разговори с министъра на финансите Симеон Дянков. Министър Атанасова е категорична в позицията си, че Спешната помощ няма да премине към областните болници.

Думите на здравния министър окуражиха служителите в Спешна помощ, които веднага след рокадите във ведомството обявиха, че ще настояват пред Десислава Атанасова за месечно възнаграждение от четири минимални заплати или минимум 1000 лева. В момента средно те получават по около 500 лева.

Медиците искат още нормативни промени, с които ясно да се регламентират функциите на Спешната помощ у нас. В момента те са затрупани с "несвойствени дейности", като неотложна помощ, транспортиране на пациенти и дори социални функции при случаи с бездомни хора.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи на Министерския съвет по най-бърз начин да стартира работата на Консултативния съвет по здравеопазване, стана още ясно след проведената работна среща с ръководствата на БЛС, БФС, БЗС и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.  

Членове на Съвета са представители на различни ведомства, съсловни, пациентски организации. Задачата на този орган е в условията на консенсус да начертае дългосрочната политика в областта на здравеопазването, която да бъде реализирана през следващите 5-10 години, допълни министър Атанасова.

МЗ получи подкрепата на съсловните организации за подобряване състоянието на Спешната помощ в страната. Обсъждат се различни финансови източници за подобряване заплащането на работещите в Спешна помощ, подчерта министър Атанасова. Участниците в пресконференцията подкрепиха идеята за необходимостта от демонополизация на НЗОК и за промяна в системата на специализациите с цел повишаване качеството на лекарския труд и спиране на изтичането на квалифицирана работна ръка в чужбина.

Според министър Атанасова изборът на екип задължително трябва да става чрез доброволните осигурителни дружества, които да предлагат допълнителни услуги и да надграждат базовия пакет, осигурен по линия на НЗОК.

От БЛС заявиха, че изборът на екип е право на пациента, което не следва да се отнема и подкрепиха идеята това да става чрез осигуряване на гражданите в допълнителните здравни фондове, уточняват още от здравното министерство.

iNews припомня, че Министерството на здравеопазването имаше идея спешните центрове да минат на подчинение на областните болници в големите градове в страната.

Спешните центрове, филиалите и линейките имат нужда от нова комуникационна система помежду си, смяташе бившият вече здравен министър д-р Стефан Константинов. Неговата амбиция бе тази система да се осъществи през следващата година.

Според него проблемите са в техническата свързаност между филиалите на Спешна помощ, линейките и болниците там и трябва да се усъвършенства техническата комуникация.

Водещи

Най-четени