Ново хапче дава надежда в борбата с ХИВ/СПИН 28.08 | 18:59

След 48 седмици приемане на медикамента нивата на ХИВ вируса ставали незабележими

От Андриян Георгиев

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата одобри в понеделник (27 август) ново анти-ХИВ хапче, което обединява четири лекарства и което позволява борба с вируса, причиняващ СПИН.

Хапчето Stribild следва да се приема само веднъж дневно от възрастни хора, които преди това не са били лекувани от инфекцията, съобщава AP.

Хапчето съдържа две по-рано одобрени антивирусни лекарства, които в момента са продавани като комбинирана таблетка под името Truvada. Та медикаментът Truvada е комбиниран с две нови хапчета.

Прочуване на фирмата, производител на новото хапче, показва, че между 88 и 90% от пациентите, приемащи Stribild, имат незабележимо ниво на ХИВ в кръвта си след 48 седмици терапия с лекарството, в сравнение с 87% от пациентите, взимащи медикамента Atripla, друг препарат за борба с ХИВ, съдържащ Truvada и друго лекарство.

Около 1,2 млн. американци са носители на ХИВ, който се развива в СПИН, ако не бъде провеждана терапия с антивирусни лекарства. СПИН-ът причинява разрушаване на имунната система, което води до инфекции, които в крайна сметка се оказват с фатални (летални) последици. 

Носителите на ХИВ могат да живеят нормално и в относително добро здраве, когато се лекуват с антивирусни коктейли. Както повечето други лекарства против ХИВ, на опаковката на Stribild ще има предупреждение относно потенциално опасните странични ефекти, включващи сериозни проблеми с черния дроб и натрупването в организма на млечна киселина. Други често срещани странични ефекти са гаденето и диарията.

По-рано тази година компанията, която произвежда Stribild, получи одобрението на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата да пусне на пазара Truvada като първото хапче, предназначено за превенция на здрави хора, които са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ.

До момента лекарството е тествано само върху мъже. Предстоят изследвания за ефектите му при лечение на жени и деца. 

Водещи

Най-четени