Няма кой да ни успокоява при кризи 09.10 | 13:07

Специално подготвени специалисти започват работа в Медицинския университет в Пловдив

От Теодора Кокаланова

Психолози, специално подготвени да помагат при кризи, ще работят в новия Спешен център към Медицинския университет в Пловдив. Все още липсват достатъчно структури в страната, които да помагат на роднини на жертви и пострадали при подобни ситуации.

При тежка житейска ситуация, бедствие, авария или криза, хората са застрашени от стрес. Той може да се задълбочи или да отключи по-тежки състояния, ако не се получи своевременна помощ от специалист. 

"И въпреки че в страната има обучени специалисти за антикризисна психологична работа, те не са достатъчни", смята проф. д-р Дроздстой Стоянов. 

По думите му страната ни трябва да разполага с организирана система за оказване на специализирана помощ в тези случаи. "Когато такава липсва, трябва да се търси активно", обясни д-р Стоянов.

Причината е, че стресът може да премине в депресия, чиято най-лека форма може да е намаляването или прекратяването приема на храна, а най-тежката да е с фатални последици. 

Независимо дали сме пострадали от криза, или не, съветът е да сме особено бдителни за промяна на навиците ни, особено през октомври и март, съобщава Нова телевизия. Заради струпването на случаи с депресии през тези два месеца, те са известни още като есенен и пролетен сезон на депресиите.

 

 

Водещи

Най-четени