Ограниченията срещу тютюнопушенето спасяват живот 02.07 | 09:40

Преждевременната смърт на милиони хора може да се предотврати

От Лазар Тодоров

Мерките за ограничаване на тютюнопушенето, сред които увеличаването на акцизите върху тютюневите продукти, забраните за реклама и контролът за пушене на обществени места, могат да предотвратят милиони случаи на преждевременна смърт по света, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад, публикуван от Световната здравна организация (СЗО).

Подобни мерки, които дават вече резултат, са взети в Турция, Румъния и 39 други страни в периода между 2007 и 2010 г., по данни на месечния бюлетин на СЗО.

Дейвид Леви, ръководител на независимото изследване на специалисти от университета "Джорджтаун" във Вашингтон казва, че "ако прогресът, постигнат от тези страни, се разпространи глобално, десетки милиони смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето, могат да бъдат предотвратени".

По-масовото практикуване на тези мерки може да намали и цените на здравеопазването и да увеличи теглото на бебетата при раждане.

Мерките за ограничаване на тютюнопушенето, въведени в 41 страни, сред които също Пакистан, Аржентина и Италия, вече са на път да убедят около 15 милиона пушачи да се откажат от вредния порок.

В резултат на това до 2050 г. ще бъдат предотвратени 7,4 милиона свързани с тютюнопушенето смъртни случая, допълва БТА.

Сред най-ефективните мерки са увеличаването на акцизите и забраната за пушене в офиси, ресторанти и на други обществени места. Първият метод може да доведе до предотвратяването на 3,5 милиона смъртни случая, а вторият - на 2,5 милиона.

В Турция взетите мерки са довели до съществено намаляване на броя на пушачите сред мъжете - от 47,9 процента през 2008 г. до 41,5 процента през 2012 г.

Шест милиона души умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето. Ако не бъдат взети мерки, се очаква броят им да се увеличи до 8 милиона до 2030 г., предупреждава СЗО.

Водещи

Най-четени