Огромните ползи от активното четене и писането 04.07 | 12:31

Изключително любопитно изследване

От Ивайло Коралски

Четенето, писането, както и другите видове "гимнастика за ума" се отразяват благоприятно върху паметта в напреднала възраст, установиха учени от САЩ, чийто труд е публикуван в списание Neurology на Американската академия по неврология, предаде РИА Новости.

По време на изследването 294 души всяка година са отговаряли на въпросите на тестове, които са позволили да се оценят състоянието на паметта и познавателните им способности.

Тестовете са били правени приблизително 6 години преди смъртта на всеки от участниците, средната възраст на които е била 89 години. Доброволците също така са отговаряли на въпроси за това в какъв период от живота си са чели активно книги, писали са и са участвали в други занимания, които са полезни за ума. След смъртта на участниците е била извършена аутопсия, за да бъдат установени физическите признаци на деменцията (старческото слабоумие).

Учените са установили, че при хората, които са чели и писали много като деца, в зряла и в напреднала възраст намаляването на мисловната активност е било с 15 процента по-малко, отколкото при останалите, които рядко са правили "упражнения за ума". 

При хората, които активно са чели и писали през късните години от живота си, угасването на менталните способности се е забавяло с 32 процента в сравнение с останалите, които са натоварвали средно мозъка си, отбелязва БТА. 

В същото време при участниците в изследването, които крайно рядко са чели и писали в преклонна възраст, намаляването на мисловните функции се е ускорявало средно с 48 процента в сравнение с тези, които са натоварвали в средна степен мозъка си.

Водещи

Най-четени