Одобриха обемите и цените на медицинските дейности за 2013 г. 09.01 | 15:03

Това гарантира стабилността на здравната система

От Елена Кирилова

Павителството одобри обемите и цените на медицинските дейности за тази година, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Законът посочва, че те трябва да се договарят от НЗОК и Българския лекарски съюз. До споразумение относно Националния рамков договор 2013 г. не се стигна в края на миналата година, ето защо Министерски съвет прие обемите и цените на медицинските дейности.

Благодарение на това се гарантира стабилността на здравноосигурителната система в моментите, в които БЛС и НЗОК не са единодушни по някои въпроси.

Обемите и цените обхващат и видовете дейности, които преминават за финансиране от Министерството на здравеопазването към НЗОК. Става дума за дейностите по асистирана репродукция, интензивното лечение, комплексното диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психически заболявания, нуклеарномедицинският компютър и други.

В постановлението от днес са включени новите дейности, с които пакетът за задължително здравноосигурените лица беше официално разширен.

Смята се, че приемането на тези промени, ще помогне за по-балансираното разходване на бюджета на Здравната каса, както и спазването на здравноосигурените лица на достъпна, навременна и качествена медицинска помощ.

Водещи

Най-четени