Повече болници ще могат да получават пари за интензивно лечение 09.01 | 10:45

Това ще се случи, ако се приемат промените в Закона за здравното осигуряване

От Елена Кирилова

Новите дейности, които Националната здравноосигурителна каса ще финансира през 2013 г., ще дадат шанс не само на държавните болници, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, цитирана от агенция "Фокус”.

Според Дариткова това може да се случи чрез промяната в Закона за здравното осигуряване. Ако промените бъдат прието на второ четене, ще се запълни законовата празнота, останала след отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор за 2013 г.

Дариткова твърди, че до момента интензивните грижи не са били разработени като клинична пътека. Поради това те не са били сред дейностите, за които е заплащала Здравната каса. През тази година обаче, подобна възможност ще има и тя ще даде шанс на всички болници, които досега са били субсидирани от Министерството на здравеопазването за заплащане на интензивните грижи.

Според новите правила всички, които покриват критериите и нивото на компетентност, ще могат да получават средства за интензивно лечение на пациенти.

По думите на председателя на здравната комисия такъв е случаят и с Военномедицинска академия. Здравното заведение разполага с едно от най-добрите отделения по анестезиология и реанимация в България, но до момента не е получавало такива средства.

Законодателната промяна, която днес (9 януари) ще бъде гласувана на второ четене, се отнася единствено към новите дейности, които преминават към НЗОК. Клиничните пътеки остават същите като през 2012 г.

Дариткова обясни, че всички подобрения на медицинските пътеки, постигнати по време на преговорите, няма да могат да бъдат осъществени заради решението на БЛС.    

Водещи

Най-четени