Окончателно: Съветът на ЕС прие пакта за миграцията 14.05 | 14:30

Страните членки разполагат с две години, за да приложат пакта в националните си законодателства

От iNews

Съветът на ЕС прие целия пакт за миграцията и убежището. Всички 10 законодателни акта в него бяха гласувани с квалифицирано мнозинство.

 По този начин се дава зелена светлина на знакови промени в миграционната политика и предоставянето на убежище, с които ще се затегне контрола над границите, а отговорността сред страните членки ще бъде споделена.

Новите правила влизат в сила от 2026 г. 

Пактът бе приет окончателно от Европейския парламент на пленарната му сесия в Брюксел през април. Регламентът за скрийнинг ще позволи на националните власти да подлагат нередовните мигранти на съответните процедури на външните граници и ще гарантира, че идентификацията, сигурността и проверките за здравословното състояние се извършват по един и същ начин.

Новите правила в базата на "Евродак" пък ще позволят да се събират по-точни и пълни данни, в т.ч. биометрични за различните категории мигранти.

Регламентът за процедурата по даване на убежище въвежда задължителни процедури по границите при добре дефинирани случаи. Регламентът за управлението на убежището и миграцията пък определя кои страни-членки носят отговорност за разглеждане на молбите за международна закрила, като за първи път се въвежда справедливо разделение на тежестта между страните членки. Процедурата за нейното предоставяне ще бъде единна в ЕС, което се предполага, че ще доведе до избягване на вторичните движения.

Страните членки разполагат с две години, за да приложат пакта в националните си законодателства.

 

Водещи

Най-четени