Неочаквана магитна буря връхлетя Земята тази нощ 08.06 | 11:00

В България тя беше слаба, но по света причини полярни сияния

От iNews

Неочаквана геомагнитна буря беше регистрирана тази нощ. По нашите географски ширини тя достигна слаба до умерена степен или G1-G2. Геомагнитната буря беше отчетена вечерта на 7 юни и през първите часове на 8 юни и изненада, предаде бТВ.


Геомагнитната буря причини сияния над Северните полярни региони на нашата планета. Такова беше видяно на места в Исландия, северните райони на Финландия, както и в Швеция.

Явлението вече отшумява, но Слънцето вече навлезе в период на активност и подобни внезапни взаимодействия на земната магнитосфера с енергийни частици от Слънцето ще зачестяват, напомнят астрономите.

 

Снимка: NOAA

Според прогнозата за космическото време днес (8 юни) ще има само слаби смущения в земното магнитно поле, които засега няма да се повишат до геомагнитна буря.

През първите дни на следващата седмица обстановката отново ще е спокойна.

Геомагнитните бури от степен G1 (Kp 5) са слаби. Като следствие от тях над Северните региони на Земята традиционно има полярни сияния.

Неведнъж сме разказвали, че Слънцето има 11-годишен цикъл на активност. Това е приблизително времето, през което преминават промените в магнитното поле на нашата звезда.

През около 11 години магнитното поле на Слънцето напълно се обръща - Северният и Южният полюс на звездата разменят местата си. След това са необходими още около 11 години, докато Северният и Южният полюс на Слънцето се обърнат отново.

Геомагнитната буря е сериозно смущение на земната магнитосфера, което се появява при много ефективен обмен на енергия от слънчевия вятър в космическата среда около Земята. Тези бури са резултат от вариации в слънчевия вятър, които предизвикват големи промени в токовете, плазмата и полетата в земната магнитосфера.

Условията на слънчевия вятър, които са ефективни за създаване на геомагнитни бури, са продължителни (от няколко до много часове) периоди на високоскоростен слънчев вятър и най-вече насочено на юг магнитно поле на слънчевия вятър (противоположно на земното поле) в дневната част на магнитосферата. Това условие е ефективно за пренасяне на енергия от слънчевия вятър в земната магнитосфера.

Най-големите бури, които са резултат от тези условия, са свързани със слънчевите коронарни масови изхвърляния (CME), при които около милиард тона плазма от Слънцето с вграденото в нея магнитно поле пристига на Земята.

Обикновено пристигането на CME на Земята отнема няколко дни, но при някои от най-интензивните бури е наблюдавано пристигане за едва 18 часа.

Друго смущение на слънчевия вятър, което създава благоприятни условия за геомагнитни бури, е високоскоростният поток на слънчевия вятър (HSS). HSS се врязва в по-бавния слънчев вятър отпред и създава области на съвместно ротационно взаимодействие. Тези региони често са свързани с геомагнитни бури, които, макар и с по-малка интензивност от CME бурите, често могат да отложат повече енергия в земната магнитосфера за по-дълъг интервал от време.

Силата на всяка геомагнитна буря е различна.

Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) използва 5-степенна класификация на явленията:

  • G1 – Слаба геомагнитна буря. Има шанс за незначителни смущения в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, въздейства върху мигриращите животни и птици.
  • G2 – Умерена (средна) буря. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и сателитите, нарушения в радиокомуникациите.
  • G3 – Силна буря! Влияе отрицателно и може да причини повреда на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните сателити, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.
  • G4 - Много силна буря! Смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.
  • G5 - Екстремна геомагнитна буря! Срив на електропреносната мрежа, комуникациите, орбиталните сателити, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и т.н.

Със сигурност геомагнитните бури влияят върху човешкия организъм, защото той също е подвластен на електромагнитните лъчения.


Според едни изследователи едва силна буря от степен G3 и нагоре би могла да причини дискомфорт или някакви проблеми със здравословното състояние. Според други хронично болните и по-чувствителните хора доказано изпитват неразположение, повишаване на кръвното налягане и други оплаквания по време на геомагнитна буря. В случай, че имате съмнения как ви влияят тези явления, потърсете не във Фейсбук, а личния си лекар.

Водещи

Най-четени