Органичните храни не ни правят по здрави? 04.09 | 11:53

Това сочи ново проучване на учени от Станфордския университет

От Елена Кирилова

Консумирането на органична храна не прави хората по-здрави, въпреки че може да намали излагането на пестициди, сочи ново изследване на Станфордския университет.

Учените са разгледали повече от 200 изследвания, свързани с това как органичните и неорганичните продукти влияят на здравето, съобщава BBC.

Те не открили забележима разлика между хранителното съдържание, въпреки че органичната храна е с 30% по-малко вероятно да съдържа пестициди.

Изследването включва 17 проучвания на хората, които ядат органични храни и 223 проучвания, които сравняват нивата на хранителни вещества, бактерии и пестициди в различните храни, включително плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, мляко и яйца.

Оказало се, че плодовете и зеленчуците, независимо дали са органични или не, съдържат почти еднакви количества витамини. Млякото пък съдържало същото количество протеини, белтъчини и мазнини, въпреки че няколко проучвания предполагат, че биологичното мляко съдържа повече омега-3.

Органичните храни съдържат повече азот, но учените уверяват, че това вероятно се дължи на различията в използваните торове и това колко узрели са били плодовете и зеленчуците по време на прибирането на реколтата. Ето защо е малко вероятно да се предвиди някаква полза за здравето.

Водещи

Най-четени