Орешарски: Проблемите в Спешната помощ няма да се решат само с по-високи заплати 04.06 | 13:18

Системата има нужда от цялостна модернизация

От iNews.bg

Повишаването на заплатите в Спешната помощ няма да реши кризисната ситуация в Спешната помощ. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния блиц контрол. 

Министър-председателят отбеляза, че проблемите там са дълбоки и системни. "Ако увеличим възнагражденията, след месец другите проблеми отново ще излязат на повърхността", заяви той. Въпреки това Орешарски не изключи възможността за финансово стимулиране на работещите в Спешната помощ, тъй като там има остър недостиг на кадри. 

Вече близо седмица служителите на Спешната помощ в столицата протестират, като една от причините за недоволството им е смяната на шефа им. Премиерът добави, че промяната на ръководството е второстепенен проблем. Според него основният въпрос е да се рационализира и модернизира цялата система.

Министър-председателят каза, че финансовото състояние на системата никак не е добро, но това е така от началото на века. Той призна, че и правителството се е забавило с мерките за стабилизиране на сектора, които целят най-вече подобряване на системите за контрол на разходване на средствата и най-вече тези на здравната каса.

Водещи

Най-четени