Остаряват ли президентите по-бързо? 12.12 | 14:33

Противно на твърденията, че президентите остаряват по-бързо от другите хора, ново проучване доказва, че президентите живеят доста дълго

От Кремена Бедерева

Направило ли ви е впечатление как Барак Обама побеля? Това е нормално предвид стреса, на който той е подложен като президент на САЩ. Но противно на твърденията, че президентите остаряват по-бързо от другите хора, ново проучване доказва точно обратното. Всъщност се оказва, че президентите живеят доста дълго.

Използвайки данни за продължителността на живота за мъже, на същата възраст като президенти в Америка, от тяхното встъпване в длъжност, проучването установява, че 23-ма от 34-те американски президенти, които са умрели от естествена смърт, са живели няколко години по-дълго от очакваното.

Четирима бивши президенти, които все още са живи, продължават да са в добро здравословно състояние, се казва още в изследването, цитирано от
Newsvine.com.

"Побеляването на косата и набръчкването на кожата, наблюдавани при президенти, докато те все още са във властта, са съвсем нормални състояние, характерни за всеки човек", обяснява авторът на изследването С. Джей Олшанскай, изследовател по остаряването в Университета на Илинойс в Чикаго.

Разбира се, стресът помага за ускоряването на тези процеси и е напълно възможно стресът, предизвикан от характера на работата им като президенти, да повлияе върху по-бързото им остаряване. Но проучването потвърждава, че това не значи непременно, че те ще умрат по-рано.

Идеята, че президентите остаряват и живеят по-кратко от останалите хора идва от случайни наблюдения и най-различни публикации по темата. В известен смисъл в това има логика, тъй като продължителността на живота се определя от начина на живот на един човек, включително фактори като стрес и начин на хранене.

Изследователите на новото проучване оборват тези твърдения с факти – 34-ма от американските президенти, умрели от естествена смърт, са били на около 73 г. 23-ма президенти умират при средна възраст от 78 г., или 11 години по-късно, отколкото би трябвало, според твърденията, че те остаряват по-бързо.

Четиримата президенти, които бяха убити - Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд, Уилям Маккинли и Джон Ф. Кенеди - са били на възраст 52 г. Учените отбелязват и фактът, че Джон Адамс умира на 90 г., а Томас Джеферсън – на 83 г.

Изследователите, провели проучването, смятат, че сегашният президент Барак Обама ще доживее поне до 82 г., тъй като статусът му осигурява достъп до най-добрите здравни грижи.

Водещи

Най-четени