Остър недостиг на донори у нас 16.04 | 19:30

В Националната донорска публична банка няма стволови клетки за съхранение. Гвардейци се обединиха, за да помогнат на свой колега

От Елена Кирилова

В България има спешна нужда от донори.

В Националната донорска публична банка не се съхраняват стволови клетки, а има три източника на стволови клетки.

От едните – костен мозък и периферни стволови клетки, за които ние набираме донори - хора между 18 и 50 години, които са в добро клинично състояние и имат желанието да станат дарители.

На тези хора ние събираме и съхраняваме само информация за тяхната тъканна формула, която се съхранява както в Българския регистър за донори, така и в световния регистър.

Това обясни Елисавета Наумова – началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница.

Тя допълни, че третият източник на стволови клетки са клетките от пъпната връв, които се съхраняват в замразено състояние в банката. Наумова посочи, че е добре донорите да дарят стволови клетки до два пъти.

Тя каза, че в България всяка година 60-80 души имат нужда от трансплантация на стволови клетки.

По-голямата част от тях са възрастни хора. Вероятността да се намери донор в семейството е около 25%, подчерта Наумова, цитирана от "24 часа".

Именно поради липсата на потенциални донори на стволови клетки, 103-ма гвардейци са се обединили, за да помогнат в лечението на свой колега, който страда от остра миелоидна левкемия.

Акцията се е провела в 54 800 на Националната гвардейска част. Инициативата продължава днес, тъй като има голям брой желаещи да се изследват за потенциално донорство. Днес акцията е в Клиниката по клинична имунология на Александровска болница.

Самите изследвания се организират от Изпълнителната агенция по трансплантации, Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ "Александровска” и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания.

При установяване на потенциалните донори, те ще бъдат включени в Националната донорска публична банка.

Така те ще могат да помогнат при лечението на онкохематологични заболявания на деца и възрастни, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки.

Водещи