От Нова година личните лекари ще покриват 24 часа пациентите 29.10 | 15:53

Просрочените задължения на държавните и общинските болници към септември са 117 млн. лв.

От Виолета Иванова

От Нова година общопрактикуващите лекари ще покриват 24 часа пациентите. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Стефан Константинов. По неговите думи това е един от начините центровете за спешна помощ да бъдат разтоварени от несвойствени дейности като превоз на болни на хемодиализа и преглед на случаи, които не са спешни.

За тази цел във ведомството в момента се работи по промени в наредба 40. Вариантът, при който на общопрактикуващите лекари се вменяваше да отговарят за пациентите си 365 дни, от сутрин до вечер, е неработещ и е само на хартия, коментира министърът. Въпреки че всички знаят това, никога този вариант не беше променян, добави Константинов. Той съобщи, че работна група на министерството и Българския лекарски съюз подготвят предложения за нормативни промени, регламентиращи структурата и организацията на спешната помощ.

Просрочените задължения на държавните и общинските болници към края на септември тази година са 117 682 000 лв., съобщи министърът на здравеопазването в отговор на въпрос от Ваньо Шарков от Синята коалиция относно финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ в края на третото тримесечие.

Министърът посочи, че най-големи са задълженията към доставчиците на медикаменти и на консумативи. Константинов съобщи, че общият размер на задълженията на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ е 347 517 000 лв. до 31 август 2010 г., а просрочените задължения към тази дата са 111 328 000 хиляди лв. Той отбеляза, че в Министерството на здравеопазването не постъпва информация за финансовото състояние на ведомствените болници. Задълженията само на държавните болници към 31 август т. г. са 279 588 000 лв., като просрочените към тази дата са 75 522 000 лв., а към 9-месечието са 80 982 000 лв., съобщи министърът. По думите му с темата за изтичане на средства от болниците се спекулира - тези болници често извършват преглед на неосигурени пациенти и се занимават с тежки спешни случаи. Според Константинов проблемите със забавянето на финансирането на лечебните заведения също са дали своята лепта.

Водещи

Най-четени