От Спешното в Русе връщат болен - не бил спешен случай 10.10 | 10:01

Препратили го към личния му лекар и след обаждане на 112 - се наложило мъжът да бъде прегледан пред вратите на Спешното отделение

От Кремена Бедерева

На 55 - годишен мъж от Русе беше отказана медицинска помощ в Спешното отделение на болницата. Дежурните лекари преценили, че оплакването му от високо кръвно не е спешен проблем и го препратили към личния му лекар.

И така, след обаждане на тел. 112, се наложило мъжът да бъде прегледан пред вратите на Спешното отделение. Той е подал сигнал в районната колегия на Лекарския съюз, съобщава БНТ.

Младен Нанев имал високо кръвно от няколко години. Регулирал го с медикаменти. Но рано сутринта вчера (9 октомври) получил хипертонична криза.

Младен Нанев: "Видях, че е много високо - 200/120. Взех 1 хапче, но нещата не се оправиха."

Мъжът решил да не звъни на 112 и да не чака линейката с часове, взел такси и пристигнал в Спешното отделение. Там, вместо да го прегледат, му се скарали.

Младен Нанев: "Беше ми зададен въпросът имам ли личен лекар и да отида при него, който да ми направи нужната манипулация. След това бях повикан от дамата, която излезе от Спешно отделение, че нямало да ме прегледат."

След като му е отказали медицинска помощ, Нанев звъннал на спешния телефон 112 с надеждата поне оттам да му обърнат внимание.

Младен Нанев: "При обаждането ми на 112 ме попитаха:"Каква е тази пародия, Вие се намирате там, където трябва да Ви обслужат, а звъните на нас." Пратиха линейка, която спря точно пред входа на спешното. Направиха ми измервания, сложиха ми инжекция."

По телефона директорът на болницата доктор Нели Петрова каза, че всъщност мъжът не е трябвало да ходи в болницата. Отказът да бъде прегледан пациента тя обясни с мотива, че той е трябвало да потърси личния си лекар или т. нар. "неотложна помощ" - медиците, които по договор заместват джипитата, когато не са на работа.

Мотивът на шефката на болницата сигурно е основателен, коментира Нанев, но е абсурдно и недопустимо болен човек да бъде препращан от кабинет на кабинет.

Водещи

Най-четени