От болница "Лозенец" твърдят, че 80% от трансплантациите са успешни 02.12 | 13:00

От болницата опровергават пациентските организации

От Филипа Тодева

Успеваемостта на детските чернодробни трансплантации в болница "Лозенец" е 80%. Това заявяват в декларация от лечебното заведение.

Ръководството на болницата подчертава, че тази успеваемост е в рамките на средната за Европа. От 2004 година до сега са направени 80 чернодробни трансплантации. 22 са били на деца.

С тази декларация от Университетската болница в "Лозенец" искат да опровергаят твърденията на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

iNews припомня, че според данните ЦЗПЗ, изнесени на 28 ноември, 70% от трансплантациите са неуспешни – като от 10 оперирани деца в периода 2008 – 2011 година, 5 деца са починали, а още две се нуждаят от ретрансплантация, която ще се извърши в чужбина.

Тогава и от Българския пациентски форум поискаха да се направи незабавна проверка на състоянието в болница "Лозенец", да се открият виновните за случващото се, както и да се отнеме лицензът за извършване на трансплантации на деца. Освен това от организацията поискаха и отстраняването на директора на болницата доц. Спасов.

От пациентския форум посочиха за сравнение резултатите от такива операции в лицензирани медицински центрове в Хамбург, Кил, Бирмингам, където успеваемостта е 98%, а петгодишната преживяемост след интервенцията е 95%. У нас последният показател е едва 50%.

От организацията са сигнализирали вече Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е извършила проверка, но резултатите от нея според тях само прикриват виновните и манипулират данните.

Затова от Български пациентски форум алармират, че болница "Лозенец" няма право да извършва трансплантации на деца.

"Правителствена болница във вида и стандарта си не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации, не само на деца, но и на възрастни", обяви д-р Стойчо Кацаров oт Центъра за защита правата в здравеопазването.

От пациентската организация призовават премиера Бойко Борисов моментално да отнеме лиценза на болницата и да освободи от длъжност директора на заведението доцент Любомир Спасов.

По данни на Агенцията за трансплантация (ИАТ) към момента децата, които чакат трансплантация на черен дроб са 3, а 14 са тези, които чакат за трансплантация на бъбрек.

През 2011 г. в агенцията не са постъпвали документи от болници в страната, в които те да информират за предстоящи трансплантации, отговориха от Министерство на здравеопазването.

Изпращането на такава информация в ИАТ е задължително изискване съгласно действащите нормативни изисквания в областта на трансплантациите.  

Водещи

Най-четени