Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика 26.06 | 09:39

Годишно около 200 000 души загиват заради наркотици

От Цанка Донкова

Отбелязваме Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Датата 26 юни е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден хората по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркозависимостта. Всяка година около 200 000 души загиват заради употреба на наркотици. Милиони хора по света и техните семейства са жертва зависимостта от наркотични вещества.

Наркоманията се приема за болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество – наркотик, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото.

Спрямо това към кой вид дрога е зависимостта, се наблюдават различни отклонения от обичайното състояние – поведенчески, физически и психични. Най-честите поведенчески проблеми са промяна на дневния режим, както за сън и храна, така и промяна на приятелска среда, бягство от училище или работа.

Физическите проблеми при зависимост от наркотици се коренят най-често в редовно недоспиване, загуба на сили, проблеми с нервната система, кожата, косата и зъбите. Най-разпространените психични проблеми при наркозависимост са раздразнителност, разсеяност, по-слаба памет

Водещи

Най-четени