Отива ли си здравният министър? 14.03 | 11:18

В ГЕРБ са получили задача да търсят кандидати за поста - Борисов решава в петък

От Кремена Бедерева

В ГЕРБ са получили задача да търсят кандидати за поста здравен министър. Очаква се премиерът да вземе решение за рокадата в петък, пише в днешния си брой на вестник "Стандарт".

"Показателно бе това, че във вторник здравният министър не дойде на заседанието на групата ни", коментираха депутати от управляващата партия. Те допълниха, че не са обсъждали предложенията за промени в Закона за лекарствата, тъй като в момента те са пуснати от здравното ведомство за съгласуване и първо трябва да получат одобрение от Министерския съвет. Очаква се това да стане на следващото заседание на кабинета, ако д-р Константинов не бъде отстранен от поста дотогава.

Депутати допълниха още, че са се спрели на две кандидатури за поста, но имената им няма да бъдат коментирани, преди да бъдат съобщени на премиера. Народните представители уточниха, че става дума за мениджъри, които до момента не са работили в здравната сфера.

Освен това стана ясно, че в ГЕРБ са готови с номинацията с нов изпълнителен директор на НЗОК. Става въпрос за сегашния шеф на дирекция "Лекарствени продукти" в Здравната каса Калина Пенчева. От средата на 2010 г. тя работи във фонда, като отговаря за лекарствената политика на Касата. Спрягат я за дясна ръка на бившата шефка на НЗОК Нели Нешева. Преди това Пенчева е работила във фармацевтичната компания "Алфарма", показва справка в Търговския регистър.

"Вчера колеги са направили справка за агентурно минало на Пенчева, тъй като това е политика на партията", обясниха депутати от управляващото мнозинство. Те допълниха, че последната дума ще има изпълкомът на ГЕРБ идната седмица.

Всички тези коментари за евентуални рокади в здравното министерство идват, след като премиерът Борисов се закани именно на д-р Стефан Константинов, като му даде "още 5-6 дни" да обясни за това как се формират цените на лекарства. Премиерът добави, че ако той "не се справи с лекарствата" и се аргументира добре пред обществото, ще бъде сменен.

Ако се стигне до това да бъде избиран нов министър, името му почти сигурно няма да е Десислава Атанасова, която в момента е председател на здравната комисия в НС и която се спрягаше за бъдещ здравен министър. По този повод премиерът припомни, че нито един от спряганите по вестници нови министри впоследствие не е ставал член на кабинета.

Същевременно днес - 14 март, стана ясно, че парламентът ще обсъди през тази седмица проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на действията на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти, плащани с публични средства.

От парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС предлагат създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти, заплащани с публични средства, довели до сериозно ощетяване на Държавния бюджет и облагодетелстване на корпоративни интереси.

През тази седмица депутатите ще обсъдят предложението за създаване на Временна анкетна комисия като последна точка от програмата на парламента.

"Един от най-грандиозните скандали, произведени от правителството, е скандалът с цените на лекарствата. Хората са сащисани от цената, от драстичното увеличение на цените на лекарствата. В много случаи става дума за драстично увеличение в пъти в сравнение с 2010 г. В същото време сме свидетели на безпрецедентен отказ да се потърси отговорност за точенето на пари от Здравната каса и за очевидното облагодетелстване на корпоративни интереси и определени фирми.

Министърът се чуди какво се случва в неговото министерство. Всичко това се случва в ситуация, в която хора умират, спешната помощ не стига навреме, закриват се болници. Кой и защо източва Здравната каса, защо се увеличават цените на лекарствата и какви мерки се предприемат – да се създаде анкетна комисия”, каза Мая Манолова, цитирана от Агенция "Фокус".

От своя страна пък избраният за втори мандат като председател на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза в ефира на БНТ, че му е предлагано да бъде здравен министър.

"Имал съм своите аргументи, за да не приема", бе коментарът му. "Един административен пост, какъвто и да е той в държавата, не може да се сравнява с председател на съсловна организация, а министър може да стане всеки", смята д-р Райчинов.

Той обясни, че комуникацията с д-р Константинов е трудна и "явно ние с него не можем да работим. А какво ще реши правителството, парламентът - си е тяхна работа".

"Очевидно министър Константинов не е в час. С минимална промяна наНаредба 10, скандалът с лекарствата можеше да се избегне. Има възможност цените на някои лекарства да бъдат по-евтини. За вносните лекарства между 5 до 8% е реалното, което може да се намали, а за генеричните лекарства повече от 20-25% намаление е трудно да бъде постигнато", смята председателят на БЛС.

iNews припомня, че ако д-р Констнантинов бъде наистина освободен, той ще е третият освободен здравен министър в кабинета "Борисов". В началото на мандата поста се заемаше от Божидар Нанев. Той се задържа само няколко месеца, преди да бъде заменен от Анна-Мария Борисова в началото на 2010 г.

Самата тя изкара само няколко месеца, преди да подаде оставка през есента на същата година. Д-р Стефан Константинов положи клетва на 6 октомври 2010 г.

Водещи

Най-четени