Откриха нарушения в кухните на детски заведения в Ловеч 03.04 | 14:43

Съставени са 5 акта на директори на детски градини и са издали 8 предписания за извършване на хигиенни мероприятия

От Кремена Бедерева

Нарушения на Наредба 6 за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години в детските заведения констатираха от Регионалната здравна инспекция (РЗО) в Ловеч, съобщават от там.

През първото тримесечие на 2012 г. здравните инспектори от дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" са извършили проверки в детските заведения и училищните столове и бюфети на Ловешка област по спазване на здравното законодателство за здравословното хранене на деца и ученици.

Проверени били над половината от обектите, подлежащи на контрол - хранителните блокове на 52 детски градини и два дома за социални услуги, 12 училищни стола и пет бюфета в училища. Инспекторите са съставили пет акта на директори на детски градини и са издали осем предписания за извършване на хигиенни мероприятия на детските градини в селата Български извор, Ъглен, Торос, Тодоричане, Кирчево, Лесидрен, като и на една детска градина в Тетевен и ОДЗ в Угърчин.

Нарушенията са свързани с недостиг на пълнозърнести продукти в менюто на децата, предлагане на млечни продукти с добавена растителна мазнина, конфитюри с под 60 процента плодово съдържание, включване на сладкарски изделия с високо съдържание на мазнина и захар.

От РЗИ - Ловеч са съставили и два акта и са издали предписания на фирмите, обслужващи два училищни стола.

Водещи