Отново издават европейски здравни карти 28.01 | 10:59

Документът се издава безплатно в срок от 15 дни

От Ралица Стоянова

От днес (28 януари) се възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщават от здравната каса.

Издаването ще става в нови дистрибуторски пунктове, в които гражданите ще подават заявления за издаване и ще получават своята европейска здравна карта. Това са 398 пункта на територията на цялата страна, основно в клоновата мрежа на Банка ДСК.

Досегашните пунктове на предишната фирма изпълнител няма да приемат заявления. До миналата година заявления се подаваха в над 300 пощенски станции в страната.

Самата карта и услугата по издаването ѝ са безплатни, а срокът за издаване е до 15 календарни дни.

Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г., които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител. От началото на тази година издаването на картите беше спряно заради съдебен спор между НЗОК и фирма, участвала в обществената поръчка за изработката им.

Водещи

Най-четени