Възобновяват издаването на европейски здравни карти 25.01 | 15:26

Документите се подават на новите дистрибуторски пунктове

От Елена Кирилова

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщават от НЗОК.

Процедурата ще се осъществява на нови дистрибуторски пунктове. В тях ще могат да се подават заявления за издаване на ЕЗОК. Пунктовете са общо 398 на брой и се намират на територията на цялата страна.

Местата, на които обслужваше досегашната фирма-изпълнител, няма да приемат заявления.

Процедурата по издаване и самата карта са напълно безплатни, като пластиката става готова до 15 дни. Заявлението също е безплатно и може да бъде получено в пунктовете или онлайн от страницата на НЗОК.

Подаването на документите става лично или от упълномощено лице. Изискването е да бъде представена лична карта. Лицата до 14 и 16 години, които нямат лични карти, ще трябва да покажат акта си за раждане, както и личната карта на един от родителите си.

ЕЗОК представлява документ, който здравноосигурените лица могат да използват в други държави-членки на Европейския съюз, когато се нуждаят от спешна и неотложна здравна помощ.

Издаването на европейските здравни карти беше спряно заради съдебен спор между НЗОК и фирма, която е участвала в обществената поръчка за изработването им.

От НЗОК увериха, че средствата за ин витро процедурите за 2013 г. са целеви, ето защо заплащането им няма да бъде отлагано. Съобщението се появи, след като се появиха слухове, че парите ще отидат за други дейности и ще бъдат прехвърлени към друго перо на бюджета.

Всичките 15 млн. лева обаче ще са предназначени за асистирана репродукция.

Водещи

Най-четени