Очаква се проблем с направленията през юни 23.04 | 11:12

Хронично болните получават лекарствата си по-рано заради празниците

От Христина Рафаилова

Евентуален проблем с броя на направленията за лекари специалисти може да се появи през юни. Това каза пред БНТ шефът на здравната каса Пламен Цеков. Той уточни обаче, че имало достатъчно буфери, с които да се компенсира нуждата от повече талони.

Според него няма проблем с направленията и общопрактикуващите лекари имат достатъчно в наличност.

На притесненията на лекарите, че талоните са недостатъчни, той отговори, че те са нормално разпределени според бюджета, с който касата разполага. 

Цеков коментира и ограниченията на достъпа на хората с увреждания до електронните досиета. Причината за това е, че лицата, които имат пълномощно да вземат персоналния код на човек в неравностойни положение, всъщност нямат право да го получат.

Шефът на касата обясни, че това се получава заради Закона за защита на личните данни. Той каза, че е изпратено запитване до ресорната комисия и тази седмица казусът ще бъде разрешен. 

Той съобщи, че заради празниците джипитата ще могат да изписват лекарствата на хронично болните по-рано от предвидения срок. В следващите два месеца медиците щели да уравнят броят на предписаните медикаменти.

Цеков добави, че до края на месец май ще бъде приета нова методика за заплащането на медицинските изделия. 

Най-четени